Jodo - Jojutsu
Jodo is een wapendiscipline waarbij we gebruik maken van een JO (een houten stok van ongeveer 1 meter). Het gebruik van de JO is erg oud. Wapens zoals de Yari (speer), Naginata (hellebaard) en katana (zwaard) zijn gebaseerd op deze discipline.
Tijdens onze trainingen leert men klem-, worp- en fixatietechnieken. Daarbij leert men ook stokvechten waarbij men slagen, stoten en bloktechnieken oefent. Door de manier waarop wij de JO hanteren zijn er hele snelle slagcombinaties mogelijk. Het principe hierbij is dat de JO geen begin of einde kent. Hetzelfde is van toepassing voor de bewegingen. Het is de bedoeling de JO als een verlengstuk van je lichaam te gebruiken.
Om de snelheid en behendigheid van deze slagtechnieken op een veilige manier te verhogen gebruiken we soms een Fukuro JO (bamboe stok gewikkeld in een katoenen hoes). Deze Fukuro JO geeft ons de mogelijkheid contact te maken met de partner. Men leert de JO controleren in een uiterst snel gevecht waar ook worpen uit kunnen voortvloeien. Hierbij is een geoefende vechter een geduchte tegenstander.
Oefeningen waarbij een JO gebruikt wordt als verdediging tegen een KATANA of het hanteren van de BO (lange staf) komen op hoger niveau ook aan bod.
De leerling zal tevens leren om de verschillende technieken toe te passen in verschillende soorten RANDORI (vrije oefeningen) en SHIAI (wedstrijdvormen).
Hieronder een opsomming van verschillende SHIAI vormen in onze Jodo.
- Jodo Torijo Randori Shiai
- Jodo Fukurojo Randori Shiai
Shugijustu / Tanbojutsu
Dit is een krijgskunst waarbij men gebruik maakt van korte stokken en als een onderdeel van Jodo wordt beschouwd. De technieken werden oorspronkelijk gebruikt door de boeren uit de provincie KAI (vandaag de dag Yamanashi), het grondgebied van de Takeda familie. Ze gebruikten elke stok die ze konden vinden om zich daarmee te verdedigen. Men maakt gebruik van heel efficiënte klemmen om de tegenstander naar de grond te werpen. Slagen en blokken maken ook onderdeel uit van deze kunst.
De leerling zal tevens leren om de verschillende technieken toe te passen in verschillende soorten RANDORI (vrije oefeningen) en SHIAI (wedstrijdvormen).
Hieronder een opsomming van verschillende SHIAI vormen in Shugijutsu.
- Shugi Randori Shiai