Guni Wouters

Sobukan Olen
Lid sinds: 29/01/2008

 

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Na een bezoekje aan de dojo te Olen en een paar proeflessen wou ik niet meer wachten tot het nieuwe trainingsjaar begon. Samen met mijn dochter was ik al een tijdje opzoek naar een sport die ons echt aansprak waardoor we zeker waren dat we dit lang zouden volhouden.

Daar we beiden gefascineerd zijn door Japanse cultuur en daarmee ook de gevechtskunst waren we aangenaam verrast dat we er één konden trainen in Olen. De drempelvrees was er wel aangezien ik hoegenaamd nooit een gevechtsport heb uitgeoefend en mijn leeftijd hoger was dan wanneer de meesten hiermee beginnen. Maar het bleek een onterechte vrees, dat merkte ik al snel.

Wat vind je het leukste om te doen?

Wat me enorm aanspreekt in Takeda Budo is dat deze uit verschillende disciplines bestaat en je telkens heel gevariëerd les krijgt. Mijn favoriete discipline op dit moment is Iaido maar dit wisselt al eens af met Aikido of Kendo. Tja kiezen blijkt toch moeilijk daar het allemaal met elkaar verbonden is.

Wat vind je het leukst om te zien?

Leuk om te zien zijn de jiyugata shiai of randori shiai, hier leer je zoveel uit en je ziet je trainingspartners telkens ook vorderen. Maar wat het allerleukste is om te zien zijn de momenten dat sensei Tom en sensei Kurt samen op de mat staan, wanneer ze een oefening voordoen en de gevorderde versies brengen weet je echt wat je wilt bereiken of waar je naartoe kan groeien.

Onlangs konden we vanop de eerste rij toekijken hoe sensei Tom met katana (scherp zwaard) een demonstratie gaf in "Iaido Batto Giri" waarbij een aantal maki’s op verschillende wijze werden doorgesneden, dat zijn prachtige momenten voor degene die deze sport met passie uitoefenen natuurlijk.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

Heel belangrijk voor mij is het feit dat ik mijn leraar ten volle kan vertrouwen en dit vertrouwen had ik van de eerste les, hoewel ik van nature nogal onzeker ben kan mijn leraar me toch zodanig motiveren dat ik mijn grenzen verleg en meer zelfvertrouwen krijg. Ik heb dan ook enorm veel bewondering en respect voor zijn geduld, ervaring en talent.

Daar ik als vrouw al niet sterk ben wat betreft spierkracht of wat men noemt brute kracht weet ik dat je in deze sport met juiste technieken slimmer en sterker kan zijn dan je voor mogelijk zou houden. Dat is natuurlijk zeer interessant voor mij als vrouw. 

Deze sport sterkt niet enkel mijn lichaam maar zeker ook mijn geest, mijn handelswijze privé en op het werk. Ik zie dit dan ook als een verrijking. Als ik al ergens spijt van zou hebben is het het feit dat ik hier niet eerder mee ben begonnen. 

Profiel update - oktober 2014

Als ik terugblik op de afgelopen trainingsjaren weet ik van mezelf dat de onzekerheid nog steeds in mij zit maar doordat sensei Tom en mijn trainingspartners me zodanig blijven steunen blijf ik plezier hebben in de trainingen, waarvoor mijn dank dan ook groot is want hun hulp is echt kostbaar!
Hoe hoger je graad hoe meer verantwoordelijkheid maar ook gedetailleerde kennis je krijgt, het word niet gemakkelijker maar wel leuker en uitdagender.

Ik ben eerlijk gezegd best trots dat ik nog steeds een actief lid ben ongeacht de graden die ik heb mogen behalen, het blijft gewoon leuk. Je groeit naarmate de jaren passeren maar ook Takeda Ryu groeit. Er worden al eens nieuwe dingen geïntroduceerd en het is dan fijn om daarmee te leren omgaan waardoor je niet enkel lichamelijk soepel moet zijn maar ook mentaal.
Het wordt echt leuk wanneer je kan deelnemen aan lessen voor gevorderden of een les waarin sensei Tom met een verrassing komt.
Zo hebben we een keer mogen proeven van lessen met de shugi's en bo.

Iets wat ik minder fijn ervaar is dat vertrouwde leden soms stoppen. Dat is telkens spijtig vanwege het afscheid. Het gaat immers toch om een persoon waar je een band mee hebt geschept omdat die jou ook heeft geholpen te groeien binnen Takeda Ryu.
Zo gaat het nu eenmaal, maar wie volhoud kan enkel winnen op alle gebied. Of je nu snel of langzamer bent in het leerproces je gaat een uitdaging aan die steeds voldoening geeft als je terugkijkt op je vorderingen en kennis.
Doordat we elkaar op de mat en ernaast met respect behandelen volgt er ook een groepsgevoel dat enkel een verrijking kan zijn. Het is dan ook leuk om af en toe met z'n allen iets te ondernemen buiten de dojo. Hiervoor organiseren we regelmatig evenementen, ieder lid mag zijn of haar idee doorgeven. Plezier maken we dus zowel op als naast de mat.

Mijn doelstelling: Blijven trainen om te groeien in mijn ervaring en kennis ongeacht ik moet leren luisteren naar mijn lichaam daar ik door mijn leeftijd soms niet meer zo soepel en snel ben. Er komen andere dingen voor in de plaats.

Profiel update - september 2015

Weer een trainingsjaar is gepasseerd en weer zat deze vol uitdagingen en leuke evenementen.
Het blijft genieten en soms ook wel eens afzien waarna je met een voldaan gevoel kan terugkijken en merkt hoe je weer gevorderd bent. Waar we ook naar streven is niet enkel de persoonlijke groei maar ook naar een hechte groep want elkaar beter leren kennen om een goede vertrouwensband op te bouwen is en blijft belangrijk. Zonder trainingspartners zou het trouwens niet mogelijk zijn deze krijgskunst naar behoren te beoefenen. Waar ik zeker aan moet en wil werken is een goede uke zijn wat niet altijd zo makkelijk is maar heel belangrijk voor je trainingspartner om hem/ haar degelijk te steunen in het leerproces, iets wat wel eens wordt vergeten en onderschat.
De fijnste en meest memorabele ervaring was op het einde van dit seizoen waarbij ik de kans kreeg deel te nemen aan een Batto Giri sessie. Wie had dat gedacht … Het gevoel echt te snijden voor de eerste keer en dat het dan nog lukt is onbeschrijfelijk. Hiervoor mijn oprechte dank aan sensei Tom en de leden die me enorm hebben gesteund en aangemoedigd. Er is een mooi filmpje van gemaakt, zie https://www.youtube.com/watch?v=Psn7WMnIMEw
Weer een ervaring die niemand me afneemt en een boost geeft vooral te blijven trainen !

Profiel update - september 2016

En jawel weer een trainingsjaar is gepasseerd, vol met oude en nieuwe uitdagingen want het blijft werken aan jezelf. Gelukkig doe je dat niet alleen en heb je steeds onze goede vertrouwde sensei Tom en de trainingspartners waarmee de vertrouwensband enkel maar hechter wordt.

Een mooie afsluiter van afgelopen trainingsjaar is dat Sensei Tom de titel heeft behaald van “Joden Menkyo” (Joden Shihan) waardoor hij de hoogst gerankte leraar van de Benelux op dit ogenblik is. Alsook de geweldige prestaties van Wouter, Abel en Roel tijdens het Takeda Budo Congress toernooi in Oostenrijk maken het helemaal compleet. Dit geeft een groot gevoel van trots zijn, niet mijn eigen overwinningen en kleine successen op de mat vind ik zo geweldig maar vooral ook hoe de andere groeien en vorderen. Het is leuk om te zien en ik kan er ook veel uithalen voor mezelf.
Wetende dat de groei van ons allen enkel een succes is van elkaars steun, vertrouwen en aanmoedigingen maakt de band binnen Takeda Ryu zo uniek voor me. Het plezier en uitdagingen op de mat plus het feit dat deze sport me alsook kan sterken in het alledaagse leven zorgen ervoor dat ik wil blijven trainen. 

Profiel update - oktober 2017

Hoe snel kan het gaan, intussen ben ik reeds 9 jaar actief in onze vereniging en het blijft voor mij boeiend, uitdagend en vooral leuk! De kennis, ervaringen, ontdekkingen en vriendschappen zijn me dierbaar en zorgen ervoor dat ik nog steeds met plezier op de tatami sta. Het gevoel van dankbaarheid en respect groeit dan ook mee na al die jaren, alsook de fierheid om nog steeds deel uit te maken van zo’n fijne groep.
Eén van m’n doelstellingen voor nu is vooral leren om lichaam en geest op één lijn te krijgen zodat ik hieruit kracht en zelfvertrouwen kan putten, en natuurlijk ook het leren doseren zodat ik op een veilige en aangename manier kan blijven trainen. Graag wil ik ook de focus op Iaido leggen, het zou prachtig zijn mocht ik 1e kyu behalen maar dat is nog even dromen voor mij en dus reden te meer om er serieus voor te werken.
We zijn weer mooi van start gegaan voor een nieuw seizoen en omdat ik bij de gelukkige ben om deel te mogen nemen aan de eerste 2 lessen voor gevorderde heb ik de kans gehad om een keer met shurikens te trainen, wat weer een fantastische ervaring was! Ik voel het, dit gaat weer een leuk trainingsjaar worden.

Profiel update - september 2018

Een leuk uitdagend en leerrijk Takeda ryu seizoen is alweer gepasseerd. Het blijft echt super om te doen en doet me soms nog echt verbazen met momenten want je blijft werken aan jezelf. Ik blijf erbij, dit wil ik niet opgeven ook al ga ik niet sneller kunnen worden in bewegingen en flexibiliteit, want intussen leer je ook je beperkingen kennen en er is nog zoveel te ontdekken wat zeker de moeite waard is! 
Wie zich hierbij vragen stelt kan maar beter komen trainen ;)
Op de moment is onze groep niet zo groot waardoor je minder verschillende trainingspartners hebt maar daardoor krijg je dan wel weer een grotere persoonlijke begeleiding. Het is dus  waar, alles heeft zijn voor- en nadelen.
Dit seizoen gaan we van start met een opendeurdag, ons "Japans Festival", want onze vereniging kan toch wel wat meer bekendheid gebruiken. 
Ik ben benieuwd wat dit nieuw seizoen weer gaat brengen en hopelijk mag ik blijven groeien in deze toch wel unieke vereniging.

Profiel update - september 2019

Het was een jaar vol uitdagingen met leuke trainingsmomenten waardoor we onze kennis weer hebben kunnen verrijken, waarvoor dank aan Sensei Tom en alle leden. Je beseft niet altijd of je gegroeid bent in je kennis en uitvoering van technieken maar aangezien we het geluk hadden enkele nieuwe leden te mogen verwelkomen kan ik het soms wel merken. Het is ook dankzij onze nieuwe leden dat we al eens op een andere manier konden trainen en de basis die zo belangrijk is weer onder de loep kon worden genomen, het is een wisselwerking die heel leuk en dankbaar is voor ons allen.
Het blijft dus heel fijn om met onze groep te trainen, respect en behulpzaamheid zijn steeds aanwezig tijdens de training waardoor je je goed kan en mag voelen op de tatami ongeacht je graad, leeftijd, …

Dit seizoen leg ik mijn focus volledig op Iaido, zo tracht ik de benamingen van bewegingen, technieken en commando’s beter onder de knie te krijgen.
Het gaat weer een uitdaging worden met als doel voldoening, plezier maar vooral groeien op fysieke en mentale wijze.

Quotes: “If you have the courage to begin, you have the courage to succeed.” David Viscott

Profiel update - september 2020

Afgelopen trainingsseizoen was een uitzonderlijk, bewogen en uitdagende periode. Elk lid van onze vereniging zal dit waarschijnlijk wel beamen. Zo heb ik geleerd dat moed, volharding en geloof van essentieel belang zijn in eender wat je tegenkomt of moet doorstaan. Er zijn voor elkaar wanneer dit nodig is blijkt eens te meer belangrijk zowel op de tatami als daarbuiten .

Een speciale dank wil ik bij deze brengen aan Wouter en Abel, de uitdagingen die ze zijn aangegaan en volbracht hebben zijn bewonderenswaardig. Met de nodige ondersteuning en onder het waakzame oog van sensei Tom hebben ze ons kunnen voorzien van leerrijke en leuke trainingslessen.

Ook al was sensei Tom niet op de vertrouwelijke plek in de dojo, wat hij ons heeft getoond aan moed, kracht en hoop is enorm leerzaam en lovenswaardig.

Ik kan wel zeggen dat de Takeda Ryu onder je huid kruipt en niet meer los laat,  je eigen tegenkomen en leren omgaan met beperkingen of teleurstellingen horen erbij maar er zijn genoeg momenten van voldoening en trots, zeker wanneer je beseft hoe je bent gegroeid. Ik neem meer en meer kennis van de Takeda lessen mee in het dagelijks leven, dwz hoe je op de tatami omgaat met bepaalde situaties en teleurstellingen zijn in je dagelijks leven soms de sleutel om met tegenslagen en moeilijke momenten om te gaan.

Mijn focus dit nieuw trainingsseizoen zal op Iaido gericht zijn, dit bied me op dit moment de meeste houvast en op een bepaalde manier ook rust.

Quote : Kracht ligt er niet in dat wij nooit vallen, maar iedere keer als we vallen dat we weer opstaan (Confucius)

Profiel update - September 2022

Weer een mooi trainingsjaar is gepasseerd en werd afgesloten met een prachtige ervaring voor mij want de laatste weken van het trainingsseizoen werden ingevuld met voorbereidingen voor een Batto Giri.

Wat heb ik genoten van de leerrijke theorieavond, de intense trainingen met katana en het samen maken van maki in de gezellige groep van sensei Tom, sensei Kurt en mijn Takeda vrienden. Dit alles voor het echte werk... het snijden met katana. Dit is één van de dingen die je hoopt ooit te kunnen doen als je Iaido traint.

Het is moeilijk te omschrijven wat er tijdens zo een snijsessie allemaal door je heen gaat, van zware teleurstelling tot opperste trotsheid, van frustratie tot inzicht …, het overspoelt je, maar na de sessie blijft vooral het gevoel van voldoening en fierheid over. Dat was althans mijn ervaring en die koester ik. Dit geeft natuurlijk ook weer de power en moed om deze mooie sport te blijven beoefenen, wie had gedacht dat ik dit zovele jaren zou volhouden, het blijft me boeien en uitdagen.

In mijn ogen is dit een sport voor mensen die zichzelf willen uitdagen in boeiende disciplines, zichzelf willen leren kennen en niet bang zijn zwakheden onder ogen te zien om eraan te kunnen werken.

Wie dit ook leest, mochten mijn woorden je prikkelen en nieuwsgierig maken, aarzel dan niet en kom zelf ervaren op de tatami van onze Dojo te Olen of Herselt waar ik het over heb. Ook al lijkt dit voor sommige misschien een individuele sport we hebben elkaar nodig op de tatami, en des te meer leden er zijn, des te meer uitdaging en plezier er kan komen.

Ik ben alvast benieuwd wat het nieuwe trainingsseizoen voor mij brengt .

 

 

 

 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha