Abel De Wachter

Sobukan Olen
Lid sinds: 26/09/2010

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Ik wou iets van gevechtsport doen en vond een flyer over Takeda Ryu. 
Daarna was ik naar een les gaan kijken en was toen meteen verkocht.

Wat vind je het leukste om te doen?

Persoonlijk vind ik aikido het allerleukste om te doen.

Wat vind je het leukst om te zien?

Iaido vind ik erg mooi om naar te kijken.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

De manier hoe de leraar de kennis overbrengt is soms grappig. Ook al komt het grappig over, het dringt tegelijk allemaal ook beter door. Hierdoor is het leren erg aangenaam. 

Profiel update - oktober 2014

Toen ik lid werd was ik slechts 12 jaar. Ik was toen de jongste uit de groep. Maar ik heb me perfect kunnen redden. De sfeer is goed en de medeleerlingen zijn altijd vriendelijk. Ze hielden ook rekening met mijn niveau en dat is goed omdat ik zo dan de basis goed kon leren.

Aikido was de eerste discipline die ik regelmatig trainde toen ik begon. Misschien dat ik daarom me er het beste bij voel. Jodo is mijn favoriete discipline met een wapen. Je hebt er veel mogelijkheden en daarom trekt het mijn aandacht

Op de stage in Wenen in 2014 vond ik het indrukwekkend om het snijden met het zwaard te zien in een wedstrijd. Dan zie je dat de technieken ook echt werken als ze correct worden uitgevoerd. En dat is iets wat ikzelf ook wil kunnen maar daarvoor moet ik nog "even" trainen.

Dit trainingsjaar wil ik vooral meer komen trainen. Het voorbije jaar kon ik regelmatig niet naar de les komen en dat wil ik veranderen.

Profiel update - mei 2016

Afgelopen trainingsjaar ben ik niet zo veel komen trainen, dit wil ik dan ook veranderen. Als ik dat zou doen zou ik meer een constante kunnen creëren en dan zou ik ook beter kunnen werken om zo mijn niveau omhoog te krijgen. Op de afgelopen zomerstage heb ik ook een aantal dingen geleerd, eerst en vooral is het enorm leuk om met andere mensen van buiten je dojo te trainen (net zoals op de Benelux trainingen). Je leert nieuwe dingen omdat je een ander gevoel hebt van partner tot partner. Maar ook de wedstrijden hebben mij veel bijgeleerd. Ik ben in iedere discipline direct uitgeschakeld, je zou zeggen dat het een verloren jaar is geweest dan. Ik was op dat moment natuurlijk wel ontgoocheld want je wilt het altijd ‘goed’ doen. Maar ik dacht vroeger altijd dat het goed doen winnen was, zo denk ik niet meer. Nu kijk ik naar wat ik kan en wat ik kan verbeteren, bijvoorbeeld: met jukempo wedstrijden stond ik altijd veel te dicht waardoor ik niet meer op tijd kon blokken waardoor de tegenstander een punt kreeg. Als ik met de komende wedstrijden nog van dit soort fouten kan vinden (ze zijn er zeker) dan kan ik mij verbeteren en steeds een betere budoka worden, waardoor het trainen steeds leuker wordt.

Profiel update - september 2016

Afgelopen trainingsjaar was aangenaam. Ik heb me echt geamuseerd op de trainingen, dit zeker dankzij de toffe groep die we hebben. Voor het komende jaar zijn er weer vraagtekens en zijn er uitdagingen: Ga ik mijn hogeschool kunnen combineren? Ga ik doorzetten? Welke stages ga ik doen? Dingen die ik nu nog niet weet of ze gaan lukken maar waarvoor ik gewoonweg moet gaan. Takeda is in die 6 jaar dat ik het beoefen een groot deel van me geworden en dat mag niet verloren gaan. Van één stage ben ik al zeker, de zomerstage, want met zoveel op de mat staan geeft toch een enorme boost om verder te gaan. Als laatste heb ik me voorgenomen om na de training iets mee te gaan drinken. Dat is heel gezellig napraten over de training, iets wat ik vroeger vaak miste.

Profiel update - november 2017

Afgelopen jaar heb ik naar 1 moment gewerkt, de zomerstage. Daar heb ik mijn 1ste Dan Aikido gehaald. Dit had ik nooit gedacht toen ik zelf 7 jaar geleden begon. Het geeft voldoenting om te zien wat ik op die tijd heb kunnen bereiken, maar ik wil ook vooruit kijken. Komend jaar wil ik weer nieuwe dingen proberen en er is nog veel werkt te verzetten.

Verder ben ik blij dat er een goede sfeer hangt. Zowel op als van de mat, ik ben zeer gelukkig om met zo’n toffe mensen samen te mogen trainen.  

Profiel update - september 2018

De zomerstage was weer één om nooit meer te vergeten. Vooral de demo’s waren indrukwekkend en veel mensen hebben er veel tijd in gestoken. Volgend jaar ga ik zeker opnieuw mee. De eerste grote uitdaging van het nieuwe seizoen was het Japans festival, onze club die zelf een dag organiseert om zichzelf te promoten, dat was nog niet voorgevallen. Ikzelf moest op deze dag enkele keren een demo geven. De aanloop ernaartoe en het samen trainen en verfijnen van de demo was een leuke ervaring en je bent eens op een andere manier met Takeda bezig. Niet zomaar een les maar zelf nadenken en uitproberen. 

Voor het komende jaar wil ik graag werk maken van wat graden, zo kan ik verder werken en mogelijk uitkijken naar een nieuwe DAN graad. 

Profiel update - september 2020

Afgelopen jaar heb ik wat uitdagingen gekregen. Lessen opvangen en geven was iets dat ik nog nooit had gedaan. En verder was het trainingsjaar ingekort door de coronacrisis. Nu dat we terug kunnen trainen wil ik beter worden in het lesgeven zodat ik anderen beter kan helpen. Verder wil ik zelf nog voldoende training hebben zodat ik nog steeds verbeteringen heb in mijn techniek, waardoor ik anderen beter ga kunnen helpen. 

En als laatste vind ik heb belangrijk dat ik er plezier in heb, door zo lang niet te kunnen trainen wil ik terug kunnen genieten van op de mat te staan. Ik hoop alvast op veel leuke trainingen!

 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha