Wouter Peeters

Sobukan Olen
Lid sinds: 02/10/2010

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Ik heb nooit vechtsport gedaan maar ik heb het altijd al willen doen. Toen mijn beste vriend en ik elkaar nog  amper zagen kwamen we op het idee om samen vechtsport te gaan doen. Ik had nog nooit van Takeda gehoord, maar mijn vriend had naar vechtsporten gezocht en kwam op Takeda Ryu uit. Ergens in september zijn we een keer komen kijken naar een les. Daarna begonnen we met trainen in jodo, jukempo en kendo. In het begin viel het wat tegen, ik ben nooit echt een sporter geweest waardoor het niet altijd makkelijk was voor me. Maar na een tijd begon het beter te gaan en begon ik het zelfs heel leuk te vinden. In mijn tweede trainingsjaar ben ik ook aikido en iaido gaan trainen.

Wat vind je het leukste om te doen?

Ik vind iaido en kendo het leukst. Als kind was ik erg geïnteresseerd in zwaardvechten, toen vooral nog in ridders. Toen ik met kendo begon had ik meteen een herinnering van vroeger toen ik speelde met takken en plastic zwaarden. Kendo vond ik daarom van begin af aan heel leuk. Toen ik later met iaido begon was ik helemaal verkocht.

Wat vind je het leukst om te zien?

Sinds ik naar de stage in Wenen ben geweest ben ik gefascineerd door de “batto giri” en de “batto shiai”. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe vloeiend de meer gevorderde leerlingen hun zwaard kunnen hanteren. Dat wil ik nu ook allemaal leren.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

Wanneer je Takeda Ryu beoefent kom je er al snel achter dat je  altijd beter kan worden en altijd kan blijven leren. Zelfs op de hoogste niveaus. De variatie in de trainingen en de verschillende disciplines die toch op een of de andere manier verbonden zijn met elkaar maken de training extra leuk. Daarom is Takeda Ryu zeker een aanrader voor die mensen die een leuke vechtkunst zoeken met variatie en waarin men kan blijven groeien.

Profiel update - september 2014

Afgelopen jaar heb ik dikwijls gemerkt dat bij de technieken dat ik dacht dat ik een beetje onder de knie had, de sensei ineens een punt aanhaalt waarover ik nog niet heb nagedacht. Hieruit merk ik toch telkens weer op dat je altijd verder kan groeien en beter kan worden. Ik merk bij mijzelf niet dikwijls op dat ik veel beter word, maar als je dan naar stages gaat of examens doet dan merk je dit heel hard op en dit geeft ook wel een goed gevoel en extra motivatie om nog verder te trainen.

Een jaar geleden ging ik voor de tweede keer mee naar de zomerstage in Wenen en mocht ik van de sensei voor het eerst meedoen met de toernooien. Ik had nog niet veel verwachtingen van mezelf sinds ik vooral meedeed om te proberen, maar er waren wel een aantal keer dat ik het gevoel kreeg dat ik het beter had kunnen doen, dikwijls omdat ik te nerveus was of zelfs op sommige momenten mijn tegenstanders onderschatte. Nadien was ik een beetje teleurgesteld in mezelf en wou ik het volgende erop werken zodat ik toch beter kon doen. Dit is dan toch gelukt en dit geeft toch nog een goed gevoel.

Sinds ik mijn 3de kyu kendo heb verdiend, mocht ik dit jaar met de gevorderde lessen meedoen. In deze lessen krijg je ineens veel diepere informatie over basistechnieken die ik toch al dacht een beetje onder de knie te hebben. Hierdoor merkte ik op dat mijn basis nog heel veel werk nodig had. In mijn examens probeerde ik altijd zo snel mogelijk te gaan, maar ik heb vorig jaar gemerkt dat dit niet de juiste aanpak was. Ik lette altijd maar op wat ik voor de volgende graad moest kunnen en hierdoor niet gewerkt heb om de basis van de vorige graden te verbeteren, ik wil er dit jaar zeker op letten dat ik mijn basis terug wat versterk.

Iets wat ik vorige jaren gemerkt heb en wat ik ook wil meegeven is hoe makkelijk het is om in deze groep vriendschappen op te bouwen. Het eerste jaar kwam ik in een groep waar ik niemand kende en was ik ook een beetje terughoudend om mee te doen met de activiteiten. Maar in deze groep zijn allemaal vriendelijke mensen die je meteen mee in de groep nemen, hierdoor ben ik vanaf mijn tweede jaar meer gaan meedoen met activiteiten en vanaf vorig jaar zelfs aan het proberen met alle activiteiten mee te doen. Ook in stages is dit te merken, mijn eerste stage kende ik niemand en ondertussen ken ik toch al wat mensen. Ik wil dus zeker meegeven aan de lezers om zoveel mogelijk mee te doen met activiteiten en mee te gaan met stages, maar probeer misschien ook eens met iemand van de club mee te rijden of eens mee praten buiten de training.

Profiel update - september 2015

Het vorige jaar was voor mij een jaar met een aantal uitzonderlijke ervaringen. Ik heb bv. een paar lessen mogen voorbereiden en gegeven. Ik heb mijn eerste ervaring in batto giri gehad. Ik heb in het begin van het jaar ook een paar maanden stilgelegen, in deze 2 maanden heb ik doorgekregen dat ik me op dit moment mijn leven niet meer zou kunnen inbeelden zonder Takeda Ryu.
Door de ervaringen van dit jaar ben ik stilaan meer beginnen nadenken over mijn doelen in Takeda. Zo ben ik beginnen nadenken of ik later graag voor hosa zou willen gaan. Mijn eerste jaren heb ik dit eigenlijk altijd wel willen doen, maar op dat moment leek het niveau dat ik daarvoor nodig heb nog zover weg en zelfs onbereikbaar. Na dit jaar lijkt het niveau nog steeds ver weg, maar niet meer onbereikbaar. Dus heb ik afgelopen jaar besloten dat ik mijn best wil doen om dit te kunnen bereiken.
Eind februari heb ik de kans gehad om een paar lessen voor te bereiden en ook te geven. Ik heb 2 lessen Iaido, 1 les Kendo en 1 les Jodo voorbereid. Oorspronkelijk had ik wat schrik om voor de groep te staan, gezien het de eerst keer was had ik ook weinig ideeën hoe ik de les moest opbouwen en hoe de tijd te verdelen. Na de eerste les had ik al een beter idee hoe ik de tijdverdeling beter kon doen in de volgende lessen.
Op het einde van het jaar hebben een paar van ons de kans gekregen om kennis te maken met batto giri. Aangezien dat ik dit, sinds ik dit voor de eerste keer zag, altijd al heb willen doen, was dit een heel plezante ervaring voor mij. Tijdens de sessie was ik ook trots over mijn prestaties, sinds ik ervoor dacht dat het slechter ging gaan. Ik hoop dit snel terug te mogen doen.
Sinds vorig jaar is er een vrije trainingsdag bijgekomen waar we kunnen kiezen waarvoor we trainen. Wanneer ik vorig jaar mijn 3de kyu Aikido wou behalen heb ik de kans gehad dit programma te overlopen met de sensei tijdens deze dagen. Toen ik hiervan op het einde van het jaar examen deed heb ik hier voordeel aan gehad. Dit jaar wil ik voor mijn 1ste kyu Aikido gaan en hoop ik deze op dezelfde manier voor te kunnen bereiden.

Profiel update - september 2016

Ik heb vorig jaar een aantal werkpunten voor mezelf ontdekt waar ik voor mijn niveau aan moest werken. Dit jaar wil ik hierin verbeteren zodat ik later de stap kan zetten naar de volgende graden.
Nadat ik in november mijn 1ste KYU aikido had gehaald, vond ik het nogal rap om ineens voor mijn 1ste DAN te werken. Ondertussen heb ik de tijd gehad om de technieken meer eigen te maken en wil ik beginnen aan de voorbereiding om deze stap te zetten.
Wat ik nog wil meegeven aan de lezers is dat ik mijn niveau behaald heb dankzij de sensei maar ook zeker dankzij mijn trainingspartners. Ik vind het dan ook heel plezant om met hen te trainen. Het is geweldig om met hen naar de stages te gaan en samen aan toernooien mee te doen.

Profiel update - oktober 2017

Ik was dit jaar voor het eerst mee naar de stage in Frankrijk geweest. Ondanks dat mijn Frans niet goed is, was het heel plezant en heb ik veel nieuwe mensen ontmoet en er mee getraind.

Dit jaar heb ik voor de eerste keer een 1ste DAN behaald. Toen ik nog maar pas begonnen was en ik mensen met een DAN-graad bezig zag, vond ik het altijd verbazingwekkend wat zij deden. Toen leek het allemaal heel ver weg. We hebben er dit jaar hard aan gewerkt en om het dan op de stage in Oostenrijk te behalen, was dan ook een heel toffe ervaring. Ik ben benieuwd naar wat het nieuwe jaar gaat brengen en ik heb zin om er terug in te vliegen.

Profiel update - september 2018

Dit jaar had ik één doelstelling die ik heel graag wou bereiken, dit was om mijn shodan (eerste DAN) iaido te behalen. Dit is tijdens de zomerstage gelukt. Bij deze graad komt de mogelijkheid om batto giri (snijden met een scherp zwaard) te trainen tijdens de zomerstage. Sinds ik dit altijd al heel graag heb willen doen, was dit een ervaring waar ik erg naar uitkeek. Tijdens deze training merkte ik dat ik nog veel werk heb om de batto giri beter te kunnen doen, maar ik ben enthousiast om hierin te groeien in de volgende jaren. Dit jaar ben ik vooral met iaido bezig geweest, komend jaar wil ik mezelf terug meer focussen op de andere disciplines. Mijn doel voor komend jaar is dus vooral te werken aan mijn resterende kyu-examens. Komend jaar wil ik ook proberen meer uit mijn comfortzone bij het trainen en dingen proberen die ik minder goed kan.

Profiel update - september 2019

Door het groot aantal nieuwe leden vorig jaar, heb ik gedurende het jaar meer een begeleidende rol gehad tijdens de trainingen en ben ik zelf minder fysiek intensief bezig geweest. Voor mij is dit zeker nuttig geweest want ik heb mezelf dit jaar zien groeien in mijn zelfvertrouwen en duidelijkheid wanneer ik mijn kohai begeleid. Misschien is dit ook wel één van de redenen waarom ik tijdens de zomerstage mijn zenuwen beter onder controle had. Ik had dit jaar een heel goed gevoel tijdens de stage, omdat ik veel verbetering bij mezelf opgemerkte en ik ben enthousiast om mezelf nog verder te verbeteren. Mijn doel vorig jaar was om mijn resterende kyu-examens af te werken, al is dit niet volledig gelukt. Toch wil ik dit jaar terug de stap zetten om voor de dan-examens te werken.

Profiel update - september 2020

Vorig jaar hebben we de lessen moeten overnemen van onze sensei. Al waren de omstandigheden niet goed en bracht dit stress met zich mee, vond ik dit toch leuk om te doen. Een spijtig punt hieraan vond ik wel dat ik zelf geen kans meer kreeg om op mijn eigen niveau te trainen en les te krijgen. Al heb ik deze kans wel kunnen gebruiken om voor mijzelf de basis te verbeteren.
Door de coronacrisis zijn er 4 maanden training en de zomerstage weggevallen. Ik merk bij mezelf dat mijn niveau en physiek niet meer hetzelfde zijn als daarvoor.
Dit jaar wil ik mijn physiek terug beter krijgen en wil ik werken om mijn eigen niveau te verbeteren. Ik zie ook uit naar de kans om begeleiding te krijgen in het les krijgen, zodat ik mij hierin kan verbeteren.

 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha