Stijn Goossens

Stijn Goossens

Sobukan Olen
Lid sinds: 07/04/2012

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Ik voelde me al lange tijd niet echt goed in mijn vel en hier moest ik iets aan doen. Aangezien ik altijd al een beetje gebeten was door de martial arts microbe en andere beöefend heb (judo, wing tsung, teakwondo en kickboxing), dacht ik: misschien moet ik terug een gevechtsport gaan beöefenen. Na maanden van zoeken moest ik plots denken aan wat een vriend van mij jaren geleden tegen me zei. Als je een gevechtsport wil doen en er iets over wil leren ga dan Takeda Ryu doen. Dus ben ik naar een training gaan kijken en een proefles gaan meedoen. De verschillende disciplines, de technieken en de samenhang tussen de verschillende disciplines spraken we echt wel aan.  Het gevolg: nu ben ik toch een ietwat verslaafd aan Takeda.

Wat vind je het leukste om te doen?

Een voorkeur voor 1 discipline heb ik niet echt, omdat er een bepaalde samenhang en diepgang is tussen de disciplines die er één geheel van maken. Dat geheel is leuk om te doen, het is uitdagend en het maakt alles compleet.

Wat vind je het leukst om te zien?

Het leukste om te zien vind ik demonstraties met of zonder wapens en uiteraard de batto giri. Dat is gewoon fantastisch, het geeft me ook elke keer een boost om dit ooit allemaal zelf te kunnen.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

Takeda is een gevechtkunst die je helpt om je zelfvertrouwen terug te winnen of het sterker te maken. Het helpt je ook om je eigen weg te vinden en blijft je uitdagen. Deze sport is toegangkelijk voor iedereen maar niet te onderschatten. Het is een lange weg die je moet afleggen om te groeien. Het groeien stopt eigenlijk nooit en dat is interressant, want op deze manier leer je naar jezelf kijken en jezelf te verbeteren waar je kan. Onze  school heeft daarbovenop ook een zeer bekwaam en onderrichte sensei, die je stuurt en helpt waar nodig met uitleg en technieken. Als je een gevechtsport wil doen die zich niet enkel concentreert op technieken van één en dezelfde discipline, dan is Takeda hetgene wat je zoekt. 

Profiel update - September 2013

Het afgelopen trainingsjaar is me in de eerste plaats duidelijk geworden dat een goede basis zeer belangrijk is. Dit is het begin dat je nodig hebt om technieken, klemmen, worpen,... uit te voeren. Als deze niet goed is kan je de oefening niet goed uitvoeren en loop je tegen problemen aan. Deze problemen zijn niet altijd slecht want hieruit leer je weeral bij. Voor mezelf vind ik dat mijn manier van denken, op mijn niveau een beetje moet veranderen (zonder de basis te verwaarlozen). Ik merk soms dat ik punten mis omdat ik me te veel op 1 enkel deel van de oefening concentreer. Hierdoor komt de oefening die ik doe niet tot het resultaat dat ik zou willen. Bij oefeningen die ik meerdere malen gedaan heb, vergeet ik soms om te voelen wat er gebeurt. Dit voelen wat er gebeurt zou ik moeten combineren met wat anders denken om zo mezelf te verbeteren.

Dit alles toepassen tijdens de trainingen zal in het begin zeker wat tijd nodig hebben. Toch ga ik dit proberen zoveel mogelijk te doen en eventueel mijn 7de kyu halen voor enkele disciplines. Hiervoor ga ik ook eens werk moeten maken om de benamingen te onthouden. Dat zal me ook helpen om mezelf te verwoorden tegenover de sensei als ik met een probleem zit. Natuurlijk gaat dit wel allemaal afhangen van de combinatie terug naar school en zoveel mogelijk trainen.

Naarmate ik het langer doe en een beetje meer ervaring krijg, wordt het alleen maar leuker en interessanter om te doen. Het houd je fris en het daagt je steeds meer uit, wat soms leuk is en soms wel wat vervelend kan zijn als het niet lukt. Op die momenten moet je doorzetten en heb je veel voldoening als het dan toch lukt.

Profiel update - September 2015

Het afgelopen trainingsjaar heb ik heel weinig getraind wegens mijn studies. Zelf vind ik dit jammer maar ik zag geen andere optie. Dit jaar wil ik het anders en hopelijk kan ik de combinatie studeren en trainen beter regelen zodat ik toch elke week kan komen. Dit zal nodig zijn om vooruitgang te boeken in mijn trainingen en mijn eigen persoon als budoka. Om deze vooruitgang de bekomen moet ik soms eens wat minder blijven stilstaan bij technieken. Ik bedoel hiermee dat ik de techniek niet tot op het bot moet proberen te analyseren. Omdat ik dit veel doe verlies ik soms het echt doen van de techniek uit het oog. Met andere woorden, ik mag me niet blind staren op 1 aspect van een techniek. Meer concentreren op de uitvoering zal me helpen in mijn persoonlijke groei.
Kunst wordt niet gemaakt in 1 dag, dan is het gewoon een kladwerk. Blijven trainen en jezelf verbeteren is wat tot het kunstwerk leidt.

Profiel update - September 2016

Door mijn studies heb ik het afgelopen trainingsjaar bijna niet kunnen trainen wegens te druk. Zelf vond ik dat jammer. Nu deze achter de rug zijn kan ik me terug meer focussen op wat ik wil bereiken in Takeda budo. Ik mag nu niet te snel gaan en me concentreren op haalbare doelen. Mijn persoonlijke doelstelling zijn om dit jaar mijn 7de kyu te halen in jodo, kendo en iaido. Daarnaast wil ik voor mezelf mijn fundament (de basis) van elke discipline opfrissen en verbeteren. Om dit te doen zal ik ongetwijfeld af en toe mijn perfectionistisch kantje aan de kant moeten zetten. Wat dit trainingsjaar nog meer kan en zal brengen kan eventueel mijn doelstellingen wijzigen. Ik kijk er alvast naar uit.

Profiel update - oktober 2017

Door mijn basis van Takeda te verbeteren heb ik vorig seizoen een beter gevoel gevonden voor mezelf. Door dit betere gevoel, wat nog altijd beter kan, ben ik ook een beetje op een andere manier gaan denken. Niet meer zo vast in vakjes. Wat losser denken heeft er ook voor gezorgd dat ik meer vooruitgang geboekt heb dan ik zelf had verwacht. Het lijkt nu dat ik voor mezelf een andere focus heb gelegd. Met de samenhang tussen alle disciplines nu beter te zien zijn er weer nieuwe dingen waar ik tegenaan loop. Deze zorgen weer voor wat frustratie maar de drang om mijn niveau op te krikken in het nieuwe trainingsjaar is hier ook door gegroeid. Wat het nieuwe trainingsjaar voor mij zal brengen weet ik nog niet. Misschien enkele examens meedoen is een optie. Eén ding is alvast zeker. Takeda blijft me uitdagen en dat vind ik ondanks de frustratie die er soms is, toch een drijfveer om mezelf vooruit te duwen en te groeien.

Profiel update - september 2018

Het denken loslaten heb ik dit jaar verder gezet. Ik had me voorgenomen om de technieken gewoon te doen en niet te analyseren wat er moet gebeuren. Eerst de bewegingen leren kennen, de techniek doen en dan misschien zoeken waar ik iets kon verbeteren. Deze manier van trainen heeft ervoor gezorgd dat ik me beter ging voelen in wat ik doe. Het positief gevoel dat ik had heeft ervoor gezorgd dat ik, verrassend genoeg, meer vooruitgang heb gemaakt dan voordien. Ik blijf echter wel kritisch voor mezelf maar op een andere manier. Ik gun mezelf wat meer tijd om de informatie die ik krijg van de sensei op te nemen.

Met de vooruitgang die ik gemaakt heb sta ik nu voor een nieuwe deur in Takeda Ryu. Het dynamisch werken moet er nu echt meer uit komen. De pauzes en stopmomenten moeten uit mijn technieken. Deze pauzes zijn nog steeds te wijten aan het denken wat ik moet doen. Het is al minder maar ik mag ook dat niet uit het oog verliezen. Dynamiek is dus de nieuwe focus die erbij komt om mezelf te verbeteren. Dit moet ik doen zonder al de andere aandachtspunten uit het oog te verliezen. Als ik dit kan realiseren kan ik misschien weer een stapje omhoog klimmen in het nieuwe trainingsjaar.

Deze quotes sommen het kort op:
“A successful man is one who can lay a firm foundation with the bricks others have thrown at him.”
David Brinkley

“Those who dare to fail miserably can achieve greatly.”
John F. Kennedy 

Profiel update - september 2019

Het is nu eerst weer even een zoektocht naar dat gevoel dat ik gedurende het vorige trainingsjaar ontwikkeld of opgebouwd had. Aan het einde van vorig trainingsjaar bevond ik me, door dat gevoel, op een andere weg dan de jaren ervoor. Naar mijn eigen innerlijk gevoel zal die weg me naar een nieuw punt in Takeda brengen. Het zal er ook voor zorgen dat het dynamisch werken beter zal gaan. Doordat dit beter wordt zal ik gecontroleerder, vlotter en misschien een beetje sneller worden. Het punt is dat het mezelf een trapje hoger brengt. En dat is nu net wat ik wil, steeds een trapje hoger. Dit alles zal natuurlijk afhangen van hoe dit trainingsjaar zal verlopen. Er altijd zijn is noodzakelijk voor mijn groei in Takeda. 

Misschien komen er nog nieuwe inzichten naar boven dit jaar. Eigenlijk twijfel ik daar niet over maar ik moet ze erkennen en eigen maken. In ieder geval ga ik weer zoveel mogelijk informatie en training proberen op te nemen dit jaar. 

Profiel update - september 2020

Ondanks het korte trainingsjaar heeft het toch wat hekelpunten blootgelegd. Hierdoor was ik teleurgesteld in mezelf en soms ook boos op mezelf. Teleurgesteld in het feit dat ik dingen vergeet en niet verder kan denken dan 1 discipline tijdens een examen. Zeker als ik iets fout doe! Mijn focus gaat dan altijd naar dat wat ik fout doe. De vraag is nu, wat ik ga doen om dat te veranderen?

Waarschijnlijk mezelf weer tegenkomen en botsen om het dan te veranderen. Als ik het of mezelf uiteindelijk gevonden heb kan ik weer verder. Dan zullen we wel zien wat het jaar brengt.

Profiel update - september 2022

Na 2 zeer slechte trainingsjaren waarbij ik nauwelijks naar de training kon komen  ben ik er terug met volle moed aan begonnen. Het doet me echt deugt om terug op de mat te staan en te trainen. Hopelijk gebeurt er niet al te veel waardoor het trainen in gedrang komt. Mijn niveau van weleer terugvinden is de eerste stap. Wat daarna komt zal ik met beide handen grijpen.

Ik heb me ook voorgenomen om niet meer “te proberen” maar om het gewoon te doen. Het vastpakken en niet overdenken, het plezier erin houden. Dat is voor nu het belangrijkste plezier beleven aan het trainen. De motivatie om te groeien en te zien waar ik kan geraken dit jaar is ook zeker aanwezig.

 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha