Dana Van Genechten


 

Sobukan Olen
Lid sinds: 03/10/2017

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Als kind had mijn moeder mij ingeschreven bij karate om mij als een stil en gesloten meisje meer te laten openbloeien en voor mezelf op te komen.

Een tijdje geleden kwam het in mij op om terug een gevechtsport te gaan doen. Omdat ik dacht dit niet aan te kunnen is dit weer naar de achtergrond gegaan. Toen ik het boek 'ki' had gelezen begon ik meer interesse te krijgen in de universele energie. Ik wil met meer kracht en zelfvertrouwen in het leven staan. Het idee om aikido te gaan doen was geboren. Toen een collega van mij er dan ook nog eens over sprak was het voor mij duidelijk. Op het internet kwam ik er snel achter dat ik aikido gewoon in het dorp waar ik woon kon gaan volgen. Na een paar proeflessen was ik verkocht. Niet alleen aikido maar ook de andere disciplines spreken mij enorm aan omdat ze zo met elkaar verbonden zijn.

Wat vind je het leukste om te doen?

Omdat het allemaal een beetje samenhangt is het moeilijk om echt een voorkeur te hebben voor een bepaalde discipline. Het meeste kijk ik uit naar Kendo en Aikido. Maar ook Jodo en Jukempo vind ik heel leuk. Eigenlijk heb ik ze nu bijna allemaal opgenoemd.

Wat vind je het leukste om te zien?

Elke keer wanneer Sensei Tom een techniek uitlegt en laat zien. Ik vind het heel mooi hoe hij een techniek uit elkaar haalt en we deze dan tegen het einde volledig ‘kunnen’. Ook de batto giri zie ik heel graag. Het is leuk om je trainingspartners te zien presteren. Hoe zij bepaalde technieken toepassen in een meer ongestructureerd moment.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

Takeda budo is een soort familie waar je in terecht komt. Het voelt heel fijn en veilig om er te trainen. 
Takeda is ook niet iets dat je zomaar doet. Wat je leert in de trainingen heeft invloed op je dagelijkse leven. Ook andersom is dit zo. Als je je niet goed in je vel voelt, merk je dit op de training. Takeda houdt je een spiegel voor en dit is soms heel confronterend maar tegelijkertijd ook zo leerzaam.

Profielupdate - september 2018

Het afgelopen trainingsjaar heb ik kennis gemaakt met de verschillende disciplines. Het is me duidelijk geworden dat je in deze sport kan blijven groeien en dat dit dus niet snel verveeld. 
Ik ben soms heel onzeker van mezelf en bij het oefenen van een nieuwe techniek komt deze onzekerheid altijd om de hoek piepen. Ik ben me hiervan meer bewust geworden en merk dit ook in mijn dagelijkse leven. De rem die er dan opeens zit probeer ik los te krijgen en stilaan lukt het me beter en beter. Hoewel dit zeker en vast ook een werkpunt zal blijven voor de komende jaren.
Nog een belangrijk punt voor mij was/is stevig staan en blijven staan. Dat klinkt misschien eenvoudig maar omdat ik nogal veel in mijn hoofd zit, was dit een hele uitdaging. Het lukt me al beter en ik merk dat ik tijdens de trainingen veel dingen kan loslaten. Hoewel het nog een belangrijk werkpunt voor mij zal blijven het volgende trainingsjaar.
Ik heb het afgelopen trainingsjaar ook mijn 8e kyu aikido behaald. Hier ben ik heel fier op want ik zag me in het begin helemaal geen examen doen. Waarom is dit in hemelsnaam nodig, dacht ik.. Van deze gedachte ben ik ondertussen afgestapt. Ik heb gemerkt dat je van een examen heel veel leert. Je bent intenser met de ‘stof’ bezig en dit maakt dat je groeit en zekerder wordt in de dingen die je doet. Het komende jaar wil ik dan ook graag de 8e kyu’s van Jodo, Jukempo en Kendo behalen.

In vergelijking met andere sporten die ik vroeger heb gedaan heb ik een betere band met Takeda budo. Dit komt doordat Sensei Tom je op een meer persoonlijke manier begeleidt en je in een aangename groep en sfeer terecht komt. Takeda budo is voor mij een uitdaging en tegelijkertijd ook een ontspanning. 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha

Intranet - Sobukan Olen  TRSV - Facebook  TRSV - Youtube